De Ateliers benoemt nieuwe directeur

De Ateliers stelt u graag op de hoogte van enkele belangrijke wijzigingen in onze organisatie.

Na drieëntwintig jaar acht directeur Dominic van den Boogerd de tijd gekomen om de fakkel over te dragen. De Ateliers is Van den Boogerd erkentelijk voor zijn grote inzet. Onder zijn leiding is het aantal aanmeldingen enorm gegroeid, is het team begeleidend kunstenaars jonger en gevarieerder geworden en zijn nieuwe groepen stakeholders bij het instituut betrokken. Met een programma van kunstenaarslezingen en tentoonstellingen heeft hij de zichtbaarheid van het kunstenaarsinstituut vergroot. Van den Boogerd blijft bij De Ateliers betrokken als begeleider en researcher.

Dominic van den Boogerd: ‘Met trots kijk ik terug op productieve en opwindende jaren waarin we aankomend kunstenaars intensief hebben begeleid naar een succesvolle, internationale beroepspraktijk. Thomas Houseago, Matthew Monahan, Keren Cytter, Saskia Noor van Imhoff, Koenraad Dedobbeleer, Natasja Kensmil, Sarah van der Heide, Raphaela Vogel, Rory Pilgrim, David Jablonowski, Dineo Seshee Bopape: zij allen begonnen hun werkperiode op De Ateliers als onbekende academieverlaters en horen nu tot de kopgroep van hun generatie.’

Per 1 januari 2019 zullen de directietaken worden vervuld door Xander Karskens. Van alle kandidaten die het bestuur van De Ateliers heeft gepolst, is hij zonder twijfel de best gekwalificeerde en de meest geschikte. Hij wordt eindverantwoordelijk voor zowel het artistiek-inhoudelijke als het zakelijk-financiële beleid. In Karskens heeft De Ateliers een betrokken bestuurder gevonden die kan bogen op een solide staat van dienst in de culturele sector en een groot internationaal netwerk in de hedendaagse kunst. Xander Karskens was onder meer Conservator Hedendaagse Kunst bij het Frans Hals Museum | De Hallen in Haarlem en Artistiek Directeur van het Cobra Museum in Amstelveen. Hij werkte met talrijke kunstenaars in binnen- en buitenland, onder wie Christian Friedrich, Erik van Lieshout, Cécile B. Evans, Evelyn Taocheng Wang, Nathaniel Mellors, Erkka Nissinen, Jennifer Tee en Maaike Schoorel. In 2017 was Karskens als curator verantwoordelijk voor het nationale paviljoen van Finland op de Biënnale van Venetië.

Xander Karskens: ‘Het is een eer en een groot plezier om aan de slag te gaan bij de meest eigenzinnige instelling voor artistieke talentontwikkeling in Nederland. Ik kijk er naar uit om samen met alle betrokkenen, de kunstenaars voorop, De Ateliers verder te profileren als toonaangevend kunstenaarsinstituut in Nederland en daarbuiten’.

Als Hoofd Bedrijfsvoering is onlangs Eveline Schuurhof aangesteld. Eerder was zij bij De Ateliers werkzaam als officemanager. Zij heeft de taken overgenomen van zakelijk manager Elly Reurslag, die onlangs na drieënveertig dienstjaren met pensioen is gegaan.

De Ateliers is overtuigd dat door deze vernieuwingen de organisatie is versterkt en beter is toegerust voor de uitdagingen van de toekomst. Voorzitter Rijkman Groenink: ‘Talentontwikkeling van jonge kunstenaars op het hoogste niveau is en blijft onze missie. Xander Karskens brengt frisse energie en nieuwe impulsen om deze belangrijke taak ook in de komende jaren te vervullen.’