De Ateliers stelt nieuwe directeur aan

Graag laten we u weten dat Maxine Kopsa is aangesteld als de nieuwe directeur van De Ateliers. Zij wordt eindverantwoordelijk voor zowel het artistiek-inhoudelijke als zakelijk-financiële beleid en begint haar werkzaamheden op 1 juni 2022. De Ateliers werkte eerder samen met Maxine Kopsa toen zij gastbegeleider was op ons kunstenaarsinstituut en curator van de tentoonstelling ‘Offspring 2007’. Momenteel is zij werkzaam als Hoofd van de Master Fine Arts opleiding van het Sandberg Instituut in Amsterdam.

Maxine Kopsa is geboren in Toronto, Canada, waar zij de opleiding Cultural Studies volgde aan de University of Toronto. In 1993 kwam zij naar Nederland en behaalde ze een Masters Art History & Theory aan de Universiteit van Amsterdam. Ze schreef essays voor tentoonstellingscatalogi en kunsttijdschriften als Archis, Metropolis M en Frieze, was initiator en curator van het ‘Playstation’-programma van Galerie Fons Welters (1999-2003) en oprichter en directeur van Kunstverein Amsterdam (2009-2019). Ze was Docent Theorie aan de Werkplaats Typografie in Arnhem (2003-2022), gastbegeleider aan het Frank Mohr Instituut in Groningen en hield lezingen bij talrijke kunstinstellingen. Als gastcurator stelde zij tentoonstellingen samen in onder meer Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, Galerie Juliètte Jongma, De Ateliers, Kunstfort Vijfhuizen en het Stedelijk Museum Amsterdam.

Maxine Kopsa neemt het stokje over van Martijn Hendriks, die gedurende de afgelopen veertien maanden werkzaam was als interim-directeur. De Raad van Toezicht is Martijn Hendriks zeer erkentelijk voor zijn loyale inzet. Hij heeft een belangrijke en verbindende rol gespeeld in een moeilijke periode die geplaagd werd door een pandemie, lockdowns en reisbeperkingen. Martijn Hendriks blijft als vaste begeleider en als lid van de Artistieke Adviesraad verbonden aan De Ateliers.

Na een zorgvuldige sollicitatieprocedure hebben we in Maxine Kopsa een directeur gevonden die dicht staat bij dat wat jongere generaties kunstenaars beweegt en die ervaring heeft met begeleiding van aanstormend talent. De Raad van Toezicht is ervan overtuigd dat met haar aanstelling De Ateliers goed is voorbereid op de uitdagingen van de toekomst. Voorzitter Rijkman Groenink: ‘We hebben er alle vertrouwen in dat Maxine Kopsa de juiste persoon is om, samen met de internationale groep begeleidend kunstenaars, de talentontwikkeling op De Ateliers onverminderd op hoog niveau te houden en nieuwe impulsen te geven.’

Maxine Kopsa: ‘De Ateliers is een toonaangevende plek in Amsterdam en bevestigt iedere keer weer dat het een springplank is voor uitzonderlijk talent. We leven in een wereld met vele uitdagingen. Dat maakt het tot een complexe maar ook interessante tijd. Ik kijk dan ook enorm uit om De Ateliers in samenwerking met het team naar een volgende fase te begeleiden.’

Raad van Toezicht van De Ateliers,
Rijkman Groenink (vz)
Eefje van Bommel
Sanne ten Brink
Olivier Gorter
Natasja Kensmil