Filmvertoning ‘René Daniëls’ van Erik van Lieshout

De Ateliers nodigt u uit de filmvertoning van René Daniëls door Erik van Lieshout bij te wonen op dinsdag 31 januari 2023 van 17:00-18:00 op De Ateliers. De film is Nederlandstalig en heeft Engelse ondertiteling. Tickets voor de filmvertoning zijn te verkrijgen via deze link.

René Daniëls (1950, Eindhoven) is een van de bekendste Nederlandse schilders uit de late twintigste eeuw. In 1985-1987 was hij een van de vaste begeleiders aan De Ateliers, toen Ateliers ’63 geheten. In 1987 werd zijn carrière abrupt onderbroken door een hersenbloeding waarvan hij nooit volledig is hersteld. Pas twintig jaar later ging hij weer schilderen. Toen Daniëls in 2019 de Cultuur Prijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds voor Noord-Brabant kreeg uitgereikt, kwam Van Lieshout op het idee een film over Daniëls te maken, wat resulteerde in een intiem kunstenaarsportret dat even monter is als ingetogen. De film gaat over wat het betekent kunstenaar te zijn, maar ook over het zoeken naar een dialoog met iemand die zich niet langer kan bedienen van het gesproken woord en wiens gebaren en gezichtsuitdrukkingen een diepere betekenis doen vermoeden.

Voor deze film volgde Van Lieshout Daniëls gedurende meer dan een jaar. De betekenis van zijn vroeg werk komt aan bod, en de internationale faam van de kunstenaar die nieuw leven heeft geblazen in het medium schilderkunst. Niettemin ligt het accent van de film op het heden, op het leven en de kunstpraktijk van Daniëls vandaag. En op de voortdurende pogingen van Van Lieshout echt contact te maken en een gesprek of een gedachtewisseling op gang te brengen met de kunstenaar over de betekenis van schilderkunst. Tijdens zijn studie aan Ateliers ’63 was Van Lieshout van mening dat Daniëls’ werk te ver verwijderd was van de sociaal-politieke tijdgeest van toen. Om hem nu beter te begrijpen maakte Van Lieshout gedurende de periode van de filmopnamen kopieën van Daniëls bekendste werken.

De film is eerder vertoond in Museum De Pont, Tilburg, en bij Maureen Paley, Londen, in 2022.

Beeld: filmstill René Daniëls, Erik van Lieshout (2021)