Nieuw boek: De Ateliers 1963-2023

Ter gelegenheid van haar zestigste verjaardag presenteert De Ateliers met gepaste trots het boek ‘De Ateliers 1963-2023. Geschiedenis van een kunstenaarsinstituut’.

De Ateliers, voorheen ateliers ’63 geheten, is de eerste postacademische kunstopleiding in Nederland. Het Haarlemse kunstenaarsinitiatief begon 60 jaar geleden als een uniek experiment. Onder de bezielende leiding van kunstenaars als Wessel Couzijn, Edgar Fernhout, Carel Visser, Jan Dibbets, stanley brouwn en Marlene Dumas groeide het uit tot een internationaal gewaardeerd instituut dat het kunstonderwijs in Nederland ingrijpend zou veranderen.

In een terugblik op de eerste decennia zet Dominic van den Boogerd uiteen hoe kunstenaars van de avant-garde in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw de academie de rug toekeerden en talentontwikkeling in eigen hand namen. Dat ging niet zonder slag of stoot, de turbulente ontstaansgeschiedenis van De Ateliers is er één van bevlogen idealen en felle rivaliteit. Het essay, gebaseerd op interviews met betrokkenen van het eerste uur en rijk geïllustreerd met nooit eerder gepubliceerde foto’s en archiefstukken, wordt gevolgd door een chronologisch overzicht van begeleiders, deelnemers, lezingen en exposities. Het derde en laatste deel van het boek, vormgegeven door Sabo Day, doet verslag van een actuele discussie onder De Ateliers-tutoren over kunst en educatie vandaag.

Zowel de Nederlandse als Engelse editie is hier verkrijgbaar.

Dit boek is met steun van het Jaap Harten Fonds tot stand gekomen.