Nieuwsbericht Raad van Toezicht De Ateliers

De Ateliers neemt afscheid van kunstenaar Jan Dibbets als lid van de Raad van Toezicht, en verwelkomt kunstenaar Natasja Kensmil als nieuw lid van de RvT.

De Ateliers is Jan Dibbets (Weert, 1941) zeer erkentelijkheid voor zijn enorme verdiensten. In 1968 werd hij vaste begeleider aan wat toen nog Ateliers ’63 heette. Hij is dat ruim dertig jaar lang onvermoeibaar blijven doen, tot 2001. Meerdere generaties kunstenaars hebben baat gehad bij zijn kritische ondersteuning, van Emo Verkerk, Hans van Hoek, Jan Andriesse en Marlene Dumas in de jaren zeventig tot Marien Schouten, Rob Birza en Steven Aalders in de jaren tachtig en Erik van Lieshout, Robert Zandvliet, Natasja Kensmil en Thomas Houseago in de jaren negentig.

Jan Dibbets was onbetwist de drijvende kracht achter de ontwikkeling van het inmiddels wereldwijd befaamde kunstenaarsinstituut. Samen met Edgar Fernhout maakte hij van De Ateliers de ‘fijn afgestelde machine’ waar jong talent in de beeldende kunst tot grote hoogte kon uitgroeien. Met Stanley Brouwn, Carel Visser, Ger van Elk en andere kunstenaars perfectioneerde hij een nieuw model voor talentontwikkeling dat een voorbeeld werd voor de herstructurering van het Nederlands kunstvakonderwijs. Als lid van de Raad voor Toezicht heeft hij zich van 2017 tot 2021 ingespannen voor een bestuurlijke reorganisatie die recht doet aan de centrale positie van de kunstenaar als tutor en de jonge kunstenaar als deelnemer.

Natasja Kensmil (Amsterdam, 1973) nam deel aan De Ateliers van 1996 tot 1998. De schilder maakte naam met expressieve voorstellingen, waarin geweld, angst en machtsmisbruik uit vervlogen tijden weer urgenter lijken dan ooit tevoren. Op dit moment is haar tentoonstelling ‘Monument der Regentessen’ te zien in de Hermitage, Amsterdam. Eerder had zij solotentoonstellingen in onder meer het Van Abbemuseum (Eindhoven, 2017), de Royal Hibernian Gallery (Dublin, 2013) en Michael Stevenson Gallery (Kaapstad, 2010). Zij exposeert regelmatig bij Galerie Andriesse-Eyk in Amsterdam en nam deel aan talrijke groepstentoonstellingen in binnen- en buitenland.

Natasja Kensmil kent De Ateliers van binnenuit, niet alleen als oud-deelnemer maar ook als regelmatig gastbegeleider. Ze wordt per 21 mei 2021 lid van de Raad voor Toezicht voor een zittingstermijn van vier jaar. Natasja Kensmil: ‘De Ateliers draag ik een warm hart toe. Het is een uniek instituut waar ik me graag voor inzet, ook in de toekomst.’

Voorzitter RvT Rijkman Groenink: ‘De Raad van Toezicht dankt Jan Dibbets zeer hartelijk voor zijn grote inzet, zijn niet te onderschatten bijdrage aan het langjarige succes van De Ateliers en de inspirerende samenwerking. Natasja Kensmil heten we van harte welkom in ons midden.’

Foto: Natasja Kensmil door Paul Andriesse